Duurzaamheid

Wij zijn als bedrijf al jaren lang intrinsiek gemotiveerd om onze bedrijfsvoering zo milieuvriendelijk in te richten. Zo hebben we er in 2008 al voor gekozen om onze winkel tijdens een grote verbouwing extra te isoleren. De afgelopen jaren hebben wij steeds meer verduurzamingsprojecten uitgevoerd om zo ook ons steentje bij te dragen aan een beter milieu. Hieronder hebben we een aantal van deze projecten uitgelicht.  

Zonnepanelen

In 2019 zijn we begonnen met de aanleg van 16 zonnepanelen op het dak van onze winkel. In de jaren die daarop volgde hebben we gedurende drie rondes de rest van ons beschikbare dak ook gevuld met zonnepanelen. In 2023 hebben we de laatste partij zonnepanelen gelegd, hiermee is de teller op 58 zonnepanelen gekomen. Dankzij deze zonnepanelen kunnen wij met trots zeggen dat wij op jaarbasis even veel stroom opwekken als dat wij gebruiken. Dit betekend dat onze hele winkel draait op groene energie en dat onze stroomvoorziening geheel energieneutraal is. 

LED verlichting

De afgelopen jaren hebben we in verschillende fases alle lampen in ons pand vervangen door LED lampen en LED panelen. Dit geldt zowel voor alle lampen in de winkelruimte als voor de lampen in de werk- en opslagruimtes. Tijdens dit vervangingsproces hebben we gezocht naar het geschikte balans tussen het optimaal verlichten van onze producten en een zo laag mogelijk energieverbruik. 

Regenwatersysteem

De afgelopen jaren hebben we ons verdiept in het gebruik van regenwater in onze winkel. We hebben eerst onderzocht hoe de planten reageren op dit water. Hieruit bleek dat regenwater een zeer gunstig effect had op de groei, bloei en houdbaarheid van de planten. Aan de hand hiervan zijn we in 2021 begonnen met het opvangen van het regenwater om onze planten mee te bewateren. Tijdens dit project zijn we geholpen door onze broer/zwager Johan en is het regenwatersysteem uitgegroeid tot een geautomatiseerd systeem dat maar liefst 1000 liter water opslaat. 

Boiler

Naast het regenwater hebben we ook gekeken naar ons warmwaterverbruik. In 2023 hebben we hiervoor een boiler laten instaleren die water met ons eigen opgewekte stroom verwarmt. Dit heeft er voor gezorgd dat we ons gasverbruik konden verminderen.

Extra geïsoleerde koelcel

Om de optimale versheid van onze bloemen te kunnen behalen hebben wij een koelcel waarin alle snijbloemen op de ideale temperatuur worden bewaard. Wij hebben naast de standaard isolatie die de koelcel al heeft nog een extra isolatieschil aangebracht om de kou binnen te houden en de warmte buiten. Daarnaast hebben we ervoor gekozen om de koelmotoren binnen op te hangen in plaats van buiten. Op deze manier gebruiken we de restwarmte van de motoren om de winkel/werkruimte extra te verwarmen. Op deze manier gaat er zo min mogelijk energie verloren.

Gescheiden verwarming

De volgende verduurzamingsstap in het verwarmen van onze pand was het scheiden van het verwarmingssysteem. Door deze scheiding kunnen we de temperatuur in de werkruimte op een andere temperatuur instellen dan de winkelruimte. Op deze manier zijn de werkplekken voor onze medewerkers en onszelf geriefelijk terwijl de temperatuur in de winkel optimaal is voor de bloemen en planten.

Automatische deur

Het is voor ons erg belangrijk om er voor te zorgen dat onze winkel toegankelijk is voor mindervaliden. Zo houden wij bij het inrichten van de winkel rekening met grote wandelpaden en hebben we in 2020 onze voordeur geautomatiseerd. Dit zorgt ervoor dat onze winkel scootmobiel-, rolstoel-, en rollatorvriendelijk is. 

MPSA gecertificeerde bloemen

Een groot gedeelte van de bloemen en planten die wij verkopen hebben het keurmerk MPSA. Dit is het hoogste duurzaamheidskeurmerk dat de organisatie Milieu Project Sierteelt uitgeeft aan bloemen en planten kwekers. Tijdens de inkoop zorgen wij ervoor dat de we de meeste bloemen en planten kopen van kwekers met het MPSA keurmerk. 

 

Duurzame verpakkingsmaterialen

Voor de verpakking van onze bloemen en planten kiezen wij voor duurzame alternatieven. Zo maken wij gebruik van gerecycled cellofaan en papier dat niet is gebleekt met chloor. Daarnaast pakken wij alle bloemen en planten in een gerecyclede krant in als de buitentemperatuur onder het vriespunt is.

Toekomst

De afgelopen jaren hebben we als bedrijf al veel verduurzamingsstappen gezet. Ook in de toekomst zullen wij hier mee doorgaan. Op dit moment zijn wij bezig met het verder in kaart brengen van ons stroom en water verbruik. Dit doen we doormiddel van een viertal stroommeters bij onze grootste stroomverbruikers en een watermeter die het leidingwaterverbruik meet van de snijbloemen. Aan de hand van deze informatie zullen we in de toekomst al onze verbeterpunten blijven identificeren en verbeteren. Daarnaast blijven we ook op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en springen we daarop in als dat nodig is.